Hú! Na ezt is megértük! Mindjárt itt az új esztendő és a tradicionális görög újévi bulik kelléke a Vassilopita. A szó értelmezése szerint azért Vasil (Vazul) , mert a görögöknél Szt. Vazul hozza az ajándékokat az év utolsó napján. Innen ered az a különbség is, hogy Görögországban két hasonló funkciójú fehér szakállas fazon is hoz ajándékot. December elején (6-án) az európai hatás eredményeként megérkezik Ai Nikolas, avagy Szt. Nikolas = Szt. Miklós, vagyis a Mikulás. A görög gyerekek ma már két ilyen fehér szakállú fazont is várnak repesve, hiszen a december végén érkező Ai Vassilis is hasonló jegyeket visel, miközben hasonló funkciókkal is el van látva. Hozza az ajándékot.

Ezt a kis etimológiai bevezetőt lezárva térjünk rá a Vassilopita receptjére. Felhívom mindenki figyelmét, hogy az alábbi mennyiségek kb. két normál méretű tepsi Vassilopita elkészítését teszi lehetővé! Mivel én általában ipari méretű sütővel dolgozom, ezért a receptet is erre a mennyiségre írom le. Aki kisebbet szeretne készíteni az felezze le a mennyiséget.

Hozzávalók:

5 kg finom liszt

13 dkg élesztő ( nem szárított!, az nem ide való)

1 kg vaj

1,25 kg cukor

Kb. 1 liter tej

20 tojás

3 evőkanál ánizsmag

5 desszertes kanál masztik ( chiosi növényből készített por, vagy kristály)

5 desszertes kanál  csersznyemag (kihagyható, de ha keresed machlep néven

az ázsiai vagy török fűszereseknél fellelhető,  latin neve cerasus mahaleb)

3 tojás sárgája a kenéshez

Két féle (fekete és fehér) szezámmag a díszítéshez.

 

Na, essünk neki! Sok vele a munka! Feltesszük főni kb. 3 dl vízben az ánizsmag-masztik-csersznyemag triumvirátust. Ha megfőtt és átható illatúvá vált a vizünk kiszedjük a magokat és a levét félretesszük. Az élesztőt feloldjuk egy deci langyos tejben, teszünk bele egy kis cukrot és annyi lisztet, amennyit felvesz. (cca 1 bögrényit (20 dkg) szokott felvenni)   Addig gyúrjuk, amíg sima nem lesz a tészta. Letakarjuk és meleg helyen hagyjuk megkelni! A maradék lisztet beleszitáljuk egy nagy keverőtálba, a liszthalom közepébe mélyedést készítünk és beletesszük a vajat, a „kovászt”  és a maradék tejet és kigyúrjuk a tésztát. Hozzá adjuk a tojásokat és tovább dagasztjuk a Vassilopitánkat. Hozzá öntjük a maradék hozzávalókat (pl. a fűszerek levét) és kézzel még cca 2 órát dagasztjuk (géppel 20 perc). Ha a tésztánk túl lágy, folyós akkor adjunk még hozzá lisztet. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk a tésztánkat és dunyha alatt, vagy a radiátor tetején hagyjuk kelni. Mindenképpen meleg helyen kell hogy legyen, ne érje huzat vagy hideg! Ha elég meleg a környezet akkor 4 óra múlva megkel! Ha nem, akkor 6-7 óra kell neki!

Amikor megkelt, kivajazott tepsibe helyezzük a tésztát és hagyjuk még egy kicsit kelni. Megkenjük a tetejét a tojás sárgáival és a széleit megszórjuk a szezámkeverékkel. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Ha igazi görög Vassilopitát készítünk, akkor egy szerencse pénzérmét helyezünk el a tepsiben. A felvágásakor a ház asszonya, vagy a pap megszenteli a Vassilopitát, majd minden szeletet nevesítve ad át a tulajdonosának. Általában a családoknál az első szelet a családé, a második a házé, a harmadik az egyházé, a negyedik az apáé, az ötödik az anyáé és így tovább, ahányan jelen vannak a pita vágásánál. Azoknak is vágunk, akik távol vannak, de hozzánk tartoznak. Az lesz a szerencsés az új esztendőben, akinek a szelete rejti a szerencse pénzt.

 

Kali orexi, jó étvágyat!

Ja! És boldog új esztendőt! Chronia Polla!