Az egyik kedvenc meleg előételem. Először Görögországban találkoztam ezzel az étellel az egyik legrégebbi kis-ázsiai örmény-görög kajáldában a Monasztiraki mellett, a Savvas-nál.

Az étel hihetetlenül nézett ki, amikor meghozták. Egy darab zsírpapírba csomagolva hozta ki a pincér. Kicsomagoltam és akkor megcsapott a fűszeres illat.

A zsírpapírban egy ropogósra sült rétest találtam, amelyből intenzív fűszerillatú paradicsomos szaft csordogált a zsírpapír aljára. Elvágtam a rétest és az volt az igazi illatorgia! A rétesen belül vékonyra szeletelt pasturmát, kockázott paradicsomot és fetasajtot találtam összesülve! Pár csepp citrommal ízesítettem és bekövetkezett az extázis!

De mi is a pasturma? A pasturma gyakorlatilag bélszínből készített szárított sonka-féleség, ami egy 4-5 mm-es fűszerkéregben van elrejtve. A fűszerkéreg gyakorlatilag fokhagyma, görögszéna (tsemen) és enyhén csípős fűszerpaprika őrlemény elegye. Ez a „sonka” hónapokig érlelődik és szárad a szélben, napon, amíg el nem éri a megfelelő állagot és érettséget. Hajszál vékonyan kell szeletelni, hiszen ebből az ízviharból ennyi is elegendő.

Hozzávalók:

Réteslap 1 db/ fő

Átlátszóan vékonyra szeletelt pasturma 3-4 szelet/fő

Kockára vágott paradicsom

Fetasajt

Fehérbors, oregano, kakukkfű

A csomagolás: A réteslap közepébe helyezzük a hozzávalókat, a réteslap két oldalát ráhajtjuk a töltelékre, majd a réteslap alját és tetejét hajtjuk rá a töltelék felé. Olvasztott vajjal megkenjük a tetejét, zsírpapírba csomagoljuk a Pasturmalit, vagy agyagedénybe helyezzük és forró sütőben aranybarnára sütjük. Negyed citrommal tálaljuk!