Na, most aztán gatyát felkötni, nem mindennapos dolog ilyet készíteni. A piacon padlizsánokat veszünk, annyit amennyi a tepsinkbe beleférne négyszer, ha fel van szeletelve.

A piacon veszünk továbbá egy kilócska csodálatos rózsaszín darált borjúhúst, ha ez akadályba ütközne akkor marhanyakból kérjünk darálni, de ne olyan marhából ami már felszántotta az Alföldet.

A piacon nézzünk fűszereket is. Szegfűbors, egész rúd fahéj. FONTOS!

Vegyünk még egy liter tejet is mert az majd jól jön a besamel készítésnél.

Ha sikeresen túl vagyunk a bevásárlás örömein, és kidühöngtük magunkat az árakon, akkor itt az idő, hogy valami mesteri dolgot készítsünk a családnak.

A padlizsánokat mosás után hosszában felszeleteljük úgy centi vastag szeletekre. Pici citrom levét csepegtessük a szeletekre, úgy nem barnul meg hamar. A szeleteket kevés(!) olajon aranybarnára sütjük, majd félre rakjuk egy papírtörlővel bélelt szűrőben.

Hagymát pirítunk olívaolajon, utána hozzáöntünk 2-3 apróra vágott paradicsomot. Ezt is rotyogtatjuk egy kicsit, majd hozzátesszük a darált borjút (marhát) és addig kevergetjük, amíg rögöcskékké szét nem esik és „kifehéredik”. Ha sietünk, a húst a habverővel is szét tudjuk darabolni a lábasban, de a türelmes kevergetés azért szerintem jobb.

Amikor kifehéredett a husi és már kezd levet ereszteni, tegyünk hozzá két kis doboz sűrített paradicsomot (28-30%-os sűrítés), 10-12 db szegfűborsot, 2-3 rúd fahéjat, sót, borsot. Keverjük jól össze a tölteléknek valót,majd fedjük le a lábost, és hagyjuk rotyogni.

Pár percenként kevergessük meg a lassú tűzön fővő matériát, majd ha azt látjuk hogy „szomjas” (elfővőben a leve), itassuk meg egy jó deci száraz vörösborral. Ha ez se lenne elég az iszákos marhának, akkor ismételjük meg az itatást, de most már kevesebbet adjunk neki! Egy órácska alatt ez elkészül.

A kész padlizsánokat lerakjuk a tepsibe úgy, hogy ne látsszon ki az alja. Ez kb. a fele mennyiség a padlizsánból. Finoman sózzuk meg őket, majd takarjuk be a kész borjúdarálttal. A fahéj rudakat célszerű kivenni , mert rágós falat lenne belőlük.

A konyha mestere ekkor egy másik lábasban vajat olvaszt, kb. 10-15 dkg elég lesz. Ha már rotyog az olvadt vaj, meghintjük 5-6 evőkanál liszttel, és egy habverő segítségével simára keverjük. Amikor a krém fortyogni kezd és sárgul, akkor lehúzzuk a tűzről, megszórjuk bőséges őrölt szerecsendióval és fehérborssal . Megkeverjük, majd visszahúzzuk a lángra, miközben az odakészített 1,5 liter tejjel készenlétben várunk az újabb rotyogásra. Ahogy ez bekövetkezik, lehűtjük a rotyogó masszát a hideg tejjel és folyamatos keverés mellett hozzá szórunk egy kevés apróra tört fetasajtot. Mielőtt a krémünk teljesen besűrűsödne ellenőrizzük a sótartalmat, mert a feta után sózzuk csak meg, lévén a feta sós. Ha a massza kezd palacsintatésztánál picit sűrűbb lenni és még nem rotyog, akkor túl nagy a láng. A puding sűrűség előtt egy picivel levesszük a tűzről, miközben tovább keverjük, hogy oda ne égjen az alja. Pár perc pihenő után 2 tojást felverve fokozatosan hozzáöntünk a krémhez, miközben vadul keverjük, hogy ne csapja ki a tojást a meleg.

A krémből egy keveset a husi tetejére simítunk, majd újabb padlizsánréteget vonunk a krémmel átitatott husira. Ezt a réteg padlizsánt is finoman sózzuk, majd beborítjuk vastagon a besamel-szerűségünkkel.

Reszeljünk a tetejére valami szépen olvadó sajtot és zavarjuk azonnal a tepsit a már előmelegített sütő mélyére úgy 20 percre. A sütő hőmérséklete ne legyen 200 fok felett!

Aranysárgára sütjük és 20 perc hűlés után kockákra vágjuk és tálaljuk. Szerintem fenséges lakoma lesz belőle!

Jó étvágyat, Kali Orexi!