Karácsonykor, mi görögök leginkább desszerteket készítünk. Régi hagyomány szerint nem fenyőfát díszítettünk, hanem vitorlás hajót. Sajnos a globalizáció és a mindent elsöprő fogyasztói társadalom eredményeként ma már nem építünk kis hajót otthon, hanem megvesszük a meggyilkolt fenyőt, ráaggatunk mindenféle csecsebecsét és telerakjuk ajándékokkal az alját. Görögországban csak a gyerekek kaptak ilyenkor ajándékot. Ma mindenki.

De nézzük a Melomakarona-t.

6 főre elegendő mennyiség!

A tésztához:

35 dkg liszt (finom)

12 gr étolaj

7,5 dkg cukor

5 dkg (cca fél deci) narancs leve

3 gr őrölt fahéj

3 gr őrölt szegfűszeg

1 csomag sütőpor

2 gr cukrászati ammónia ( cserélhető szalalkálira)

12 dkg zúzott dióbél

10 dkg méz ( jó sűrű, ha már nem található görög méz itthon )

A sziruphoz:

30 dkg cukor

15 dkg (cca. 1,5 deci) víz

6 dkg glükózszirup ( ha nincs , jó a cukor is plusszba)

1 gr vanília ( ha lehet inkább vanília rúdból, de ha nincs akkor bourbon vanília is jó!)

5 dkg méz

A tetejének a megszórásához:

12 dkg zúzott dióbél

10 dkg méz

Elkészítés:

Készítsük el a szirupot. Feltesszük egy lábosba a cukrot, a vizet és a glükózt (ha van).

Kb. 4-5 percig  főzzük, amíg egyneművé válik, magyarul nem marad benne a cukor láthatóan. Amikor forrni kezd hozzáöntjük a mézet és levesszük a lángról. Amint egy kicsit kihűlt hozzáadjuk a vaníliát és elkeverjük.

A tészta összeállításához előveszünk egy mély keverőtálat és bele tesszük az összetevőket a liszt nélkül! Összekeverjük őket, majd folyamatosan beleszitáljuk a lisztet és közben addig dagasztjuk, amíg egy lágy de nem nagyon ragadós tésztát kapunk. A kész tésztából kis golyókat szaggatunk és ovális formákra alakítjuk. Finoman kivajazott tepsibe helyezzük a tésztákat és előmelegített sütőben (kb 160-180 C) 15 percig sütjük.

Csak szólok, hogy minden sütő másképp süt, tehát a sütés ideje lehet több is és kevesebb is!

Amint kivettük a sütőből a tepsit, kivesszük a Melomakarona-kat és a kihűtött szirupba süllyesztjük őket egyenként 1-2 percre! Szűrőkanállal kiemeljük őket és tálcára helyezzük. A tetejét meglocsoljuk a mézzel és utána meghintjük a zúzott dióval!

Jó étvágyat! Kali Orexi!