A skordalia általában a halak és húsok kísérője szokott lenni. Több recept is létezik, de már csak hagyományőrzésből is én a szűkebb pátriám receptjét adnám közre.

Hozzávalók:

2 szeletnyi kenyérbél vízbe áztatva

5 nagyobb gerezd fokhagyma

5 dkg tisztított mandulabél vagy dióbél

3 dkg fenyőmag (fenyőmandula)

4 evőkanál fehérborecet

1 ½ pohár extra szűz olívaolaj

 

A fokhagyma gerezdeket péppé zúzzuk. A mandula/dió belet és a fenyőmagokat ledaráljuk (turmixgép az egyszerűség kedvéért). A turmixgépbe tesszük utána a fokhagymapépet és az alaposan kinyomkodott kenyérbelet. Össze keverjük a mandula-fenyőmag-fokhagyma-kenyérbelet. Lassan csorgatva öntsük a turmixgépbe az olívaolajat, meg-megszakítva egy evőkanálnyi ecet hozzáadásával. Addig keverjük a turmixgéppel, amíg egynemű, krémes állagú pasztát nem kapunk. Roston vagy sütőben sült halakhoz ajánlom, de faszénen sült húsokhoz is kiváló kiegészítő!

Ez a recept már a bizánci időkben is létezett, valószínűleg nem készült el ilyen gyorsan, ha nem volt akkor még turmixgép! J

Ha diót használunk a mandula helyett, akkor sötétebb barna krémet kapunk, ha a fenti receptet készítjük, akkor sárgásat. A dió allergén volta miatt a mandula használhatóbbnak tűnik, de a diós intenzívebb ízű.

Jó étvágyat, Kali Orexi!