Most egy olyan ételről fogok pár sort írni, amely manapság divatos, de ebből kifolyólag egyre inkább felismerhetetlenné válik és ez nem más mint a jó öreg Horiátiki, avagy a görög parasztsaláta.

Mitől parasztsaláta? Nos, a görög parasztok, földművesek, amikor eljött az ebéd ideje, s messze voltak otthonuktól, akkor a magukkal vitt paradicsomot, paprikát,uborkát, hagymát a tarisznyájukból elővették és a bicskájukkal, késükkel nagyobb falatokra vágták az alapanyagot és azt falatozták. Később az asszonyok vittek nekik fetát, olívabogyót, kenyeret. Aztán valaki elkezdte összerakni a darabolt zöldségeket a fetával és az olívabogyóval és kész is volt a parasztsaláta.

Figyelmes olvasóim most felkapják a fejüket és azt mondják, jogosan, hogy hol az olívaolaj? Nos kedves olvasóim, az olívaolaj már ott volt eddig is. Hiszen ki ne tudná, hogy az olívabogyót leginkább olívaolajban érdemes tárolni, tehát a bogyóval jött az olaj is.

A fűszer, ami kellett még hozzá az oregano avagy rigani (magyarul szurokfű-vadmajoranna). Az összes többi összetevő, amit ma előszeretettel a nemzeti salátánk részének szeretnek feltüntetni már csak kreativitás és hozzá nem értés eredménye. Nincs rajta öntet, nincs rajta pirított dió, nincs rajta dzadziki, nem fűszerezzük borssal, balzsamecettel, nem díszítjük jégsalátával.

Csak úgy parasztosan. Semmi cifrázás. Ne feledjük, nem apró kockákra vágjuk a zöldségeket, mert akkor már a Sopszka saláta irányába megyünk el! Frissen készítsük el, ha lehet hűtött alapanyagokból, mert akkor az igazán élvezetes a forró nyári napokon, de télen is, hiszen rengeteg vitamint viszünk be a szervezetünkbe a salátával! Ne hagyjuk sokáig a hűtőben a kész salátát, mert „megszottyosodik”. Igaz ismerek olyan vendéget is, aki kifejezetten a kissé összefonnyadt, összeérett verzióért rajong.

Azért én akkor is a friss mellett teszem le a voksomat!

Jó étvágyat! Kali orexi!