Egy örök klasszikust fogunk ma bemutatni a DZADZIKI-t vagy TZATZIKI-t.

Mint már említettem volt, minden vidéknek meg van a kedvenc fűszere és persze elkészítési módja a dzadziki tekintetében is. Északon inkább lágyabb fűszereket használnak, mint a bazsalikom vagy a kakukkfű, délebbre már előkerül a kapor és az oregano, még délebbre Cipruson már menta és oregano is belekerül az ott Talattouri néven ismert dzadzikibe.

De nézzük csak, hogyan is készíthetünk „hazai” dzadzikit, ha nincs olyan jó sűrű joghurtunk Magyarországon. Nos, elmehetünk a közértbe és vehetünk 4-5 doboz 2%-os zsírtartalmú natúr joghurtot és lepedővászonból készített zsákba öntjük a dobozok tartalmát úgy, hogy fel is tudjuk akasztani valahova, hogy lecsöpögjön és persze teszünk alá egy jókora edényt, hogy ne folyjon ki a földre a „vize”. Legjobb, ha egy napig hagyjuk csöpögni, de egy éjszaka alatt is finom, sűrű joghurtot kapunk, igaz már a fele sem lesz az eredeti mennyiségnek, de legalább megfelel a dzadziki alapjának. Amikor felakasztjuk a joghurtot csöpögni, akkor érdemes az uborkát is kezelésbe venni. Miért is? Nos, ha az uborkát ropogósnak és finomnak akarjuk a dzadzikiben érezni, akkor tilos lesózni, vagy kinyomkodni a levét! Tessék szűrőbe tenni és alá is egy tálat tenni és hagyjuk a hűtőben kicsöpögni magától. Reggelre az uborkánk kissé száraznak fog tűnni, de ahogy a joghurtba kerül, felszívja a felesleges vizet a joghurtból és újra ropogós és üde lesz! Hogy milyen formára készítsük az uborkát? Minden ház másképp csinálja, ki reszeli, ki kockázza, ki csíkozza, de egy a lényeg nem sózzuk és nem nyomkodjuk!

A kész joghurtunkhoz hozzáadjuk az uborkát és kezdődik a mutatvány! Én nagyon fokhagymásan szeretem a dzadzikit, ezért rengeteget teszek bele. A fokhagymára egyébként azt javaslom, hogy érdemes egyszerre sokat megtisztítani és bő olívaolajjal összedarálni, mert így egyszer leszünk fokhagymaszagúak, de egy kis befőttes üvegben elraktározva a hűtőben hetekig is eláll a fokhagyma. Ha ezt a fokhagyma tartósítási technikát alkalmazzuk, akkor a dzadzikihoz elengedhetetlen olívaolajat is automatikusan bele tesszük. A fűszerek pedig só és ízlésünk szerint oregano,kapor,bazsalikom,menta,vagy kakukkfű, de kombinálhatjuk is oregano-menta, oregano-kapor,oregano-bazsalikom és így tovább.

Tessék kísérletezni! Remek ízbombákat alkothatunk!

Jó étvágyat! Kali Orexi!