Gyradiko görög étterem Budapesten - Egy falat Görögország Gyradiko görög étterem Budapesten - Egy falat Görögország Gyradiko görög étterem Budapesten - Egy falat Görögország Gyradiko görög étterem Budapesten - Egy falat Görögország Gyradiko görög étterem Budapesten - Egy falat Görögország

Valódi kis-ázsiai köret!

Kell hozzá nagyszemű bulgur avagy tört búza (kapható a legtöbb bioboltban). Az aprószemű bulgur inkább a köftékhez használható, de ha nincs más ez is jó hozzá, csak nem olyan az íz és látvány, mint a nagyszeműnél.

Vajat olvasztok a lábosban, hozzá dobok néhány szem fenyőmagot (píneamag), apróra vágott hagymát és üvegesre párolom. Ezután kockára vágott paradicsomot és a látvány kedvéért 3 különböző színű kaliforniai paprika kockákat dobok a lábosba. Összekeverem, lehúzom a tűzről, meghintem pirospaprikával, sóval és egy csipetnyi fehérborssal. Összekeverem, visszateszem a tűzre, majd hozzáöntöm a bulgurt. Addig pirítom a keveréket, amíg a bulgur is kezd megpirulni, majd az egészet felöntöm forró húslevessel. Az első forrásig a tűzön hagyom, majd lehúzom a tűzről, konyharuhát terítek a lábosra és csak arra teszem rá a fedőt. 20-25 perc után egy kimondottan látványos és hihetetlenül finom köretet kapunk! Én magában is szeretem enni, mert annyira fincsi!

Hozzávalók 4 személyre:

15 dkg vaj/margarin

1 nagyobb fej hagyma

pár szem píneamag

2 kisebb paradicsom

3 színes paprika fele, kockázva

pirospaprika, só, fehérbors

2 dl bulgur (avagy egy bögre)

5 dl húsleves (ha nincs más, jó a leveskocka is! De figyelj a sóra!)