Az egyik legismertebb  görög előétel a padlizsánkrém, avagy melidzanosalata.

Szép fényes lila és feszes „bőrű” padlizsánokat válasszunk a piacon, ha lehet a kerek típusút, mert abban több a „hús”, mint a hosszúkásban, de ha nincs más a hosszúkás is jó lesz.

Otthon aztán, ha megmostuk hideg vízben a padlizsánokat, tepsibe helyezzük őket és pici olajjal átkenve a bőrét lassú tűzön puhára sütjük.

Ha már puha a padlizsán – megszúrjuk villával- akkor kivesszük a sütőből, meghámozzuk és a húsát átpaszírozzuk egy szitán. Ha nem megy egyből a szitán akkor törjük meg villával, de a sietősek turmixgépbe is rakhatják.

A pépet felturbózzuk extra szűz olívaolajjal annyira, hogy még ne tocsogjon az olajban, de azért ne sajnáljuk belőle az anyagot. A padlizsán a saját súlyának akár a kétszeresét is fel tudja venni az olajnak! Minden esetre tegyünk bele bőven, 1-2 deci nem árt neki! Keveréshez ajánlanám egy nagyobb tál használatát.

Egy kiló padlizsánhoz tisztítsunk meg egy jó nagy fej hagymát, amit rendkívül apróra kell, hogy vágjunk. Ezt is beleborítjuk a masszába és összeforgatjuk.

Ezután előveszünk egy fej fokhagymát és ezt is apróra vágjuk, de átpréselhetjük a nyomón is. Ezt is beleborítjuk a masszába és összeforgatjuk.

Friss petrezselyem következik, amit szintén felaprítunk a deszkán – vizesen egyszerűbb vágni! – és ezt is hozzáadjuk a masszához és persze összeforgatjuk.

Teszünk bele borecetet egy cseppet, egy kis citrom levét, sót és fehérborsot, no és persze oreganot és valódi feta sajtot.

Ha túl intenzív a padlizsánkrém íze, tompíthatjuk egy kis majonézzel is. Higgyék el, lehűtve egy kis forró pirítóssal zseniális kaja lesz belőle.

Jó étvágyat, Kali Orexi!